Echilibrul dintre rigorile proiectării unui flux medical și nevoia de umanizare a spațiilor

Extension of Children Clinical Emergency Hospital Marie Curie

Arh. Raluca Șoaita a proiectat primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, care este construit de Asociația „Dăruiește Viață” în curtea Spitalului „Marie Curie” din București. Alături de aceeași echipă, Raluca s-a ocupat de proiectarea noului spital modular din curtea Spitalului Elias, dedicat pacienților infectați COVID-19, aflat în construcție. Raluca este fondatorul biroului de arhitectură Tesseract și are o experienţă de peste zece ani în arhitectura medicală.

Care este stadiul lucrărilor la spitalul modular pentru pacienții infectați Covid-19 din curtea Spitalului Elias? Ce eforturi a presupus construirea lui din punct de vedere arhitectural?

În acest moment, proiectarea este terminată. A fost o mobilizare exemplară din partea echipei, știind că avem un deadline foarte strâns de execuție. 

Iar în teren, munca a început deja de o săptămână. S-a curățat și pregătit terenul, s-au făcut rețelele de apă și de canalizare, iar echipa a turnat fundațiile izolate pe care va fi amplasată structura metalică ce va ține containerele. Totodată s-a realizat și platforma suport pentru tancul de oxigen și anexele pentru instalațiile de gaze medicale care sunt vitale ținând cont de specificul spitalului – va trata cazuri critice de COVID-19 care pot necesita intubare. 

În această săptămână vor veni containerele și vor fi montate, iar apoi urmează instalațiile interioare și exterioare de tip HVAC, finisajele și, bineînțeles, dotarea spitalului. 

Provocarea mare a fost să identificăm parcela potrivită de teren și soluția optimă de amplasare, având mai multe limitări de care a trebuit să ținem cont. Pe de o parte, aveam nevoie de suficient spațiu pentru spitalul modular care are aprox. 1200 mp, plus platformele tehnice și corturile pentru depozitare materiale. Pe de altă parte, terenul din curtea Spitalului Elias prezintă diferenţe mari de nivel, la care se adaugă dorința de a afecta cât mai puțin spațiul verde, astfel încât să se poată reveni ușor și cu costuri mici la starea inițială a terenului. Astfel am ajuns la soluția fundațiilor izolate cu grinzi metalice, ce vor fi suport pentru containere. 

Totodată, lucrând sub presiunea timpului, în această stare de urgență, a trebuit să fim capabili să adaptăm rapid soluțiile de tip medical la teren, dar și la stocurile existente ale furnizorilor. 

Care este specificul unui proiect din domeniul medical, comparativ cu celelalte categorii de proiecte?

Pentru un proiect din domeniul medical trebuie să găsești tot timpul echilibrul dintre rigorile proiectării unui flux medical și nevoia de umanizare a spațiilor. Până la urmă spațiile acestea sunt create pentru oameni (pacienți, aparținători, medici, asistente etc.), pentru a fi folosite într-unele din cele mai dificile momente din viața lor. După ce ani de zile am învățat cum să realizăm puzzle-ul de funcționalități pentru a fi corect și eficient și pentru a integra noi tehnologii, astăzi reușim să ne dedicăm mai mult cercetării oamenilor care folosesc aceste spații. Împreună cu antropologi am ”locuit” în secții din spitale, am analizat și parcurs traseul pe care îl parcurg pacienții și personalul medical, am înțeles nevoile pe care le au în anumite puncte ale experienței cu spațiul pentru ca, mai apoi, să putem veni cu soluții la nivel arhitectural, atât în plan funcțional, cât și emoțional.

Ce așteptări are dezvoltatorul unui proiect medical, public sau privat, de la un arhitect?

Diferențele nu sunt foarte mari între public și privat. Anterior, se vedea diferența în abordare în ceea ce privește partea financiară. Dezvoltatorii din privat urmăreau o eficientizare a resurselor și soluții care să le reducă costurile, astfel încât investiția pentru realizarea spitalului să fie cât mai mică. Astăzi, primim aceleași cerințe de eficientizare și reducere costuri și în cazul multor proiecte publice.

Totodată, există o așteptare generală de coordonare a specialităților astfel încât erorile și costurile generate de erori tehnice să fie reduse la minimum. Tocmai de aceea ar fi imposibil să realizăm un proiect în domeniul medical fără utilizarea softurilor cu funcții de tip BIM.

Se mai întâmplă, de asemenea, ca dezvoltatorii care sunt la primul proiect de acest tip, să aibă așteptări care depășesc cu mult responsabilitățile noastre. Dar este o provocare și pentru noi și de multe ori ne implicăm cu plăcere. Se întâmplă să fim invitați să realizăm alături de ei tema de proiectare și, uneori, chiar participăm la conturarea proiectului din punct de vedere al business-ului.

Arh. Raluca Șoaita a participat în calitate de Speaker și Invitat la Forumul Internațional Building Health 2019. Cea de-a șasea ediție a forumului va avea loc la Hotel Novotel, în București, în cadrul Convenției Române a Spitalelor.